Kotobian Tadau Tagazo do Kaamatan
kumaa diozu savi-avi!


Jentik Sikit: Belum apa-apa lagi, sudah berlagak ?

AKADEMI Fantasia musim keenam (AF6) sudah pun berakhir Sabtu lalu. Lega kita dengan kawan-kawan, lepas ini tak payahlah nak terkejar-kejar lagi nak membuat liputan AF6.

Sayangnya AF6 tidak begitu memberi impak seperti mana AF2 dan AF3 dulu. Kita berkesempatan juga menonton konsert akhirnya di Stadium Putra Bukit Jalil minggu lalu. Tapi konsert akhirnya tak ubah macam konsert mingguan. Tidaklah semeriah mana sebab beberapa pelajar yang berjaya melangkahkan kaki ke final ala-ala saja. Tapi tidak dinafikan ada juga yang berbakat.

Sebenarnya kita bukanlah nak komen pasal konsert. Dah tak larat, bertimbun-timbun cerita mengenai konsert dan pun terpampang dalam surat khabar. Cuma kita nak tegur sikit sikap dua bintang yang entahkan bakal menyinar atau pun tidak.


Tapi kita harap bukan kelima-lima pelajar ini saja tapi semua pelajar AF yang lain mempunyai jalan mudah dalam dunia hiburan ini. Kita simpati juga dekat mereka, susah payah korbankan kerjaya masing-masing tetapi akhirnya dunia hiburan tidak menjanjikan apa-apa kepada mereka.

Begini kisahnya, sejurus berakhir konsert minggu lalu satu sidang media diadakan. Selepas menemubual pelajar terutama yang top 3, adalah dikalangan rakan-rakan kita yang minta nombor telefon Stacy, Riz dan Nubhan.

Kami minta bukanlah untuk keperluan peribadi sebaliknya atas tujuan kerja. Manalah tahu kalau ada maklumat yang tak cukup atau kurang pasti, bolehlah kami hubungi untuk dapatkan maklumat tambahan. Atau mungkin selepas ini kami boleh telefon untuk buat sesi fotografi. Takkan tak mahu muka terpampang dekat akhbar atau majalah?


Mula-mula kami minta pada Stacy. Ternyata juara AF6 itu seorang yang cukup profesional, dia tak ada masalah pun nak bagi nombornya pada media. Tanpa banyak soal dan tanpa banyak tanya dia terus memberikan nombornya.


Tetapi bila tiba giliran Riz dan Nubhan. Macam-macam alasan yang mereka berikan. Riz kata nombornya kemungkinan tidak aktif lagi sebab sudah lama tidak digunakan. Si Nubhan pula dengan muka yang takut dan teragak-agak.

Bila melihat muka si Nubhan yang sudah cuak-cuak tu, kami pun menjelaskan yang kami bukannya nak nombor dia untuk kepentingan sendiri. Bukan nombor dia saja yang kami ada, nombor artis popular lain pun kami simpan juga. Siap kami tunjuk sebagai bahan bukti.

Mungkin masih baru lagi, jadi mereka berdua ini tidak begitu yakin. Tapi setelah ditunjukkan barulah dia berani nak beri. Itupun dalam keadaan yang teragak-agak dan hendak tak hendak je wajah si Nubhan.

Tak pelah dik. Baru keluar, maklumlah tengah panas lagi memang teragak-agak nak bagi. Memang perkara tu macam tradisi. Mereka yang sudah senior mereka masa mula-mula keluar pun macam itu juga. Tapi bila kerjaya tak seberapa, dia pula yang terhegeh-hegeh cari kita...serima@bharian.com.my

source

Saya tolong Celcom promo, harap-harap ada sagu hati :D

BANGGA: Anggota Kelab Peminat Stacy, Malta Pascalis (kiri), Roy Jr Siponong, Jacinta dan Cherry menatap gambar juara AF6 di Kampung Tuavon, Penampang, semalam.

Oleh Mohd Azrone Sarabatin

Perkarangan rumah di Kampung Tuavon dihias sambut kepulangan juara AF6

PENAMPANG: Deretan khemah putih sudah siap dibina di perkarangan rumah juara Akademi Fantasia Musim Ke-6 (AF6), Stracie Angie Anam atau Stacy di Kampung Tuavon, di sini untuk menyambut kepulangannya. Juara kecil molek itu akan diraikan peminat, sebaik saja beliau kembali ke kampung halamannya beberapa hari lagi.

Penduduk Kampung Tuavon menganggap Stacy sebagai wirawati mereka. Stacy dan anggota keluarganya masih berada di Kuala Lumpur selepas konsert akhir AF6 malam kelmarin. Hanya kakak sulungnya, Cherry dan sahabatnya, Jacinta Gilik berada di rumah mereka.

Cherry yang bertugas sebagai jurumekap artis, berkata penduduk kampung sangat bangga dengan kejayaan adiknya. "Sejak kecil Stacy minat menyanyi dan selalu menyertai pertandingan. AF6 adalah kejayaan terbesarnya," katanya ketika ditemui di kampung itu, di sini semalam. Stacy, 18, yang sentiasa menduduki tempat teratas dalam setiap persembahan, dinobatkan juara AF6 pada konsert akhir di Stadium Putra Bukit Jalil, Kuala Lumpur, malam kelmarin. Beliau yang menyampaikan lagu Atas Nama Cinta nyanyian asal Rossa dan lagu baru, Aku Stacy ciptaan Intan Norul Azlina dan lirik oleh Intan Norul Azlina dan Layla Ismail berjaya memukau penonton.


Stacy membawa pulang hadiah lumayan keseluruhan bernilai RM733,734, merangkumi sebuah banglo empat bilik di A Famosa, Melaka (RM550,000), kereta Peugeot 307 XS tajaan Naza Motors Sdn Bhd (RM139,535), wang tunai RM25,000 sumbangan Hotlink, pakej percutian ke Itali tajaan Mayfirst, pakej pelancongan ke New York tajaan Maybelline, Sony Playstation tajaan Astro (RM1,199) bersama trofi AF6. Jacinta yang teruja dengan kejayaan Stacy, berkata kejayaan itu membuktikan anak Sabah juga mampu menjuarai AF, sekali gus menepis persepsi kononnya mereka hanya mampu menjadi naib juara seperti sebelum ini. Bekas rakan kugiran Stacy, Felix Samunting, berkata beliau gembira dengan kejayaan anak Kampung Tuavon itu dan berharap Stacy mampu mencipta nama sebagai artis popular. "Walaupun masih terasa kehilangan Stacy dalam kugiran kami, kejayaannya lebih penting daripada kejayaan kami," katanya.
source

Ok now. The AI and AF has just concluded. I've got nothing to do at this moment. I am in no mood watching tennis (French Open) as my favourite, Andy Roddick has pulled out from the tournament due to back injury.

So, while checking my inbox, I came across with this one. So guys, do you think these will work? :lol:



I'm still in a celebrating mood! Otak saya beku. I don't know what to say and write. I've been watching the final concert over and over again. Can't get enough of Stacy's singing her new song. It really give me goosebumps.

A very brief comments on the finals performance. Starting with the openings done by Adam AF2 and his gang. I noticed the dancers were mostly from Evoke. Satu pembukaan yang mantap!


Round 1


Toi - Cinta Zulaikha (Mawi)
Toi did well. Not sure what were the pengkritik were saying but to me his performance was satisfactory. Tiba-tiba Marsha dan Noni muncul. Amboi! Ramainya artis Sabah :D Macam konsert di Sabah pula. (TS bilang "ini adalah tanda-tanda bakal juara adalah dari Sabah"). I crossed my fingers!


Riz - Hanya Sandiwara (Riz)

A so-so performance. Tidak berapa melekat di otak saya.


Nadia - Kalut Lagi Mengarut (Nadia)

Very energetic. Full of attitude. My very first time of admiring her performance.


Nubhan - Bukan di Sini (Sofaz)

He was struggling. Controlling not to let the 'angsa' out.

Stacy - Atas Nama Cinta (Rossa)

Very nice props! Thanks to Awal too. But her vocals not strong enough. Macam kedengaran 'lari' sikit dari tempo. Mungkin dia simpan untuk persembahan kedua. Tapi saya puas hati. Cuma baju tu, kenapalah diberi baju sleeve-less?


....and round 1 goes to Nadia


Round 2

Toi - Paling Terindah (Toi)

Alamak! a very forgetful performance. Saya tak ingat langsung. Mungkin pasal lagu tidak berapa sedap atau Toi didn't give his best.

Nubhan - Ada Untukmu (Nubhan)

Nice song. And Nubhan nailed it.

Nadia - Aku Lebih Tahu (Mila)

Macam ada sedikit menurun persembahan. Ada kah ini disebabkan selepas kedudukan mereka dipertontonkan for the first time to them? I think so!

Riz - 11 Januari (Gigi)

Lain pula dengan Riz. Selepas dia tahu dia berada di tempat kedua, persembahan dia meningkat. Very strong vocal.


Stacy - Aku Stacy (Stacy)

Outstanding! She was singing like she doesn't care where she is. The best song! Congrats to Intan Nurul, the composer of this song. I think she must be proud when Stacy nailed this song superbly! But again, baju Stacy a bit sexy. Macam tidak cukup kain. At the end, baru saya tahu kenapa baju dia kecil sangat sebab pereka fesyen ambil lebihan kain Sarimah!

(Lagu 'Aku Stacy' balik-balik berkumandang di HotFm pada hari ini)


....and round 2 goes to STACYYYYY....!!!!!

Pilihan saya : Stacy, Nadia, Riz, Nubhan, Toi
Keputusan Sebenar : Stacy (43%), Riz (18%), Nubhan (14%), Toi (13%), Nadia (13%)


Congratulations to you Stacy! Semoga berjaya dalam industri ini. Kena kuatkan semangat dan most of all, never give up!

More news at:
berita harian
bharian
mstar
utusan
utusan online
hmetro



23rd May, 2008

Will her eponymous song, “Aku Stacy” (I am Stacy) bring her luck tomorrow to win the spot in the sixth season of the reality talent show Akademi Fantasia?

Stacy AF6 or Stracie Angie Anam will also be belting out the hit by Rossa entitled “Atas Nama Cinta” (In the Name of Love).

Many fans of the show predict that the young lass from Penampang will be named winner based on her consistent performance from the first week right up until the airing last Saturday.

Each year since the second season, there have been at least two or three participants from Sabah who have managed to reach the finals but never once winning the top spot.

They were Adam AF2, Linda AF2, Mas AF2, Felix AF3, Yazer AF3, Marsha AF3, Ekin AF3, Lotter AF4, Velvet AF4, Rich AF4, Nora AF4, Noni AF5, Ebi AF5 and Candy AF5.

This year, Stacy was the only candidate selected from this state and Sabahans are hopeful she will break the “jinx” to finally become champion.

Nevertheless, whether or not she wins will depend on the SMS votes she garners tomorrow night.

Deputy president of the Stacy Fan Club, Noraini Idris urged everyone to support the petite singer with the powerful vocals.

“Stacy deserves to win because her performance has been very consistent,” she told New Sabah Times here yesterday.

The fan club led by president Adelade Cornelius was officially launched by Assistant Minister of Resource Development and IT Donald Mojuntin recently.

Noraini is confident that Stacy will be named winner as even the AF blogsite has been inundated with comments predicting her to be “the one”.

“Even journalists in the peninsula are saying that Stacy will be champion this year. I really hope fans will give their full support to her,” she said.

Stacy’s parents, Anam and Agnes as well as her siblings who were with Noraini thanked those who have been sending SMS votes for her and to the fan club for tirelessly promoting her.

Pic above : Noraini (second right) holding up a poster of Stacy with Anam (second left) and Agnes (centre).

Source

And the winner is......




Oppss sorry. The real winner is...



And Jason Castro sang "Halelluiah" which I love most...



YouTube Credit

The Luzhniki Stadium (L), The Champions League Trophy (R)

Manchester United, the 2008 UEFA Champion

Giggs, the Record Breaker (L), Van Der Sar, the Rescuer (R)

Ronaldo & Terry, missed their penalty shot

Van Der Sar, the HERO!!

The Champions League - key moments


Round 1 (Clive Davis's choice)

David Cook - Still Haven't Found What I'm Looking For
David Archuleta - Don't Let the Sun Go Down on Me

comments : Archuleta sang like he never did before. He looks like he really wants to win, and this is about a competition, right? But Cook was playing it safe.

....and round 1 goes to Archuleta

Round 2 (Contestant's choice from Songwriting Contest)

David Cook - Dream Big
David Archuleta - In This Moment

comments : Cook is back! That's what we call the spirit of 'fighting'. And this round, it was Archuleta who played safe.

....and round 2 goes to Cook

Round 3 (Contestant's choice)

David Cook - The World I know
David Archuleta - Imagine

comments : Cook took the risk by picking a song he never did during the competition. I thought he might sing The Music of the Night but he didn't. Even Cowell also disappointed as he wished Cook to sing either Billie Jean or Hello. As predicted, Archuleta closed the competition with his Imagine and what a superb performance!

....and round 3 goes to Archuleta

Having said everything, I still think Archuleta will win. But we never know what will happen. It's up to the Americans whom and how they vote.

Can't wait for the results! Stay tuned!


VS

Who will be the next American Idol? It would be between Archie and Cookie. I love both of them so I just don't really care who will win. Whoever wins, will definitely rocks the world of music. But just for fun, I predict Archuleta will win.

Usually in the finals, the finalists will sing 3 songs each. One they choose, one from their previous performance and their new song. I like making a guess :) So again, I'll guess Archie will sing 'Imagine' of John Lennon and Cookie will sing Music of the Night - Phantom of the Opera.

Stay tuned on Star World!


Diari Part 1

Finalists sibuk ‘bergaduh’ pasal contact lens. Apa-apapun, Stacy pakai lens warna hijau. Wah! Peberet colour saya tu :)

Surat wasiat Stanly dibaca oleh Stacy. Seperti biasa, Stanly ucapkan ‘all the best’ to all the remaining finalists. Para pelajar juga diminta memberi kata-kata semangat kepada Stanly especially with the condition of her mother.

From Cikgu Fatimah’s explanation, saya buat andaian penyingkiran Stanly telah dirancang sejak dari awal. Ibu Stanly dalam keadaan serius dan nazak katanya. And she further informed them that Stanly is already in Kuching, Sarawak to be with his mother at the hospital.

Si juruperunding fesyen datang ke akademi bersama dengan gengnya. Diorang akan buat pembaharuan ke atas penampilan the finalists. Ada sorang pelajar tu, a bit reluctant in the first place, nak tiru macam pelajar AF3 agaknya. Cari publisiti untuk raih undi? Entahlah, lagipun this topic is a bit sensitive. Ini pasal hukum halal dan haram. Tapi selama ini saya tengok pelajar ni pernah juga warnakan rambut dia di konsert-konsert sebelum ini. Then why tiba-tiba dia rasa sangsi pulak? At last, dia highlight kan juga rambut dia.

Diari Part 2

Sesi penilaian bersama pengetua. Hanya Nubhan saja yang ditegur sebab dia bela angsa di dewan.

Pemberian tugasan di konsert akhir : All info I took from web
Astro sebab saya memang tidak tau lagu-lagu yang diberikan. Even lagu Toi pun tidak disebut dalam Diari. Pengetua cakap, nanti saja dia bagi. Mungkin lagu yang dipilih mula-mula tidak sesuai dengan Toi. Sekali bagi, lagu Mawi rupanya. Ngam lah tu. Prestasi dorang pun lebih kurang sama. Wah! statement of the year!

Nadia
Aku Lebih Tahu - Mila AF5
Kalut Lagi Mengarut - Lagu Baru

Nubhan
Bukan Di Sini - Sofaz
Ada Untukmu - Lagu Baru

Riz
11 Januari - Gigi
Hanya Sandiwara - Lagu Baru

Stacy
Atas Nama Cinta (Rossa)
Siti Lela vs Cinderella – Lagu Baru

Toi
Siti Zulaikha – Mawi
Paling Terindah - Lagu Baru

Komen:

Saya rasa, pemberian lagu komersil seimbang.

Tapi lagu baru macam ada masalah sikit. Ada lagu yang dikatakan belum ‘siap’ sepenuhnya. Lirik belum ada dan melodi pun mungkin ada kena ubah lagi. Nanti kita tengok siapa komposernya. Ikut cakap RMS, mungkin composer akan dibawa masuk ke akademi.

Tajuk lagu baru Nadia “Kalut Lagi Mengarut”. Saya rasa lagu ini memang kalut dan mengarut hahaha. Entah ciptaan siapa lah lagu ini. Tajuk pun sudah negative.

Tajuk lagu baru Stacy pun tidak commercial langsung. Sudah kehabisan tajuk ka? Bila sebut, saya terus teringat lagu Saiful Apek – Aspalela.

Ini juga bermakna, lagu baru Stacy (hadiah ke-dua) tidak diberikan. Meaning, selepas keluar akademi saja, Stacy sudah ada 3 buah lagu baru. 7 saja lagi, boleh buat album penuh sudah. Mungkin lagu 'Rela' dan 'Hati' boleh dinyanyikan semula dan dimasukkan dalam album barunya. Wah! semangat saya menunggu album Stacy :D

Toi diberi lagu Mawi. Saya rasa pemberian ini adalah disebabkan atas kecemerlangan lagu duet minggu lalu. Tapi jangan lupa, last week diorang nyanyi secara duet di mana Stanly adalah ‘hero’ utama. Kali ini Toi galas sendiri. Tengoklah camana.

Tiada pula lagu English masa final nanti. I thought they will give Stacy a Christina Aguilera’s number.

Warning to the pengkritik - masa konsert final nanti, jangan cuba-cuba 'hentam' finalists. I'm sure peminat will 'boo'. Konsert akhir, kritikan tidak makan sudah. Diorang tu tidak sabar mo keluar. So jangan lunturkan semangat diorang dengan kritikan yang tidak berfaedah. Better prepare them bagaimana menempuhi 'realiti' di luar.

And to all pengundi Stacy, jangan tunggu masa konsert untuk mengundi. Sila hantarkan undian anda selewat-lewatnya sebelum konsert bermula. Meaning, petang sabtu adalah masa yang sesuai untuk hantar undian. Kalo tunggu malam, I'm sure undian akan lambut masuk. So, tunggu apa lagi, logot-logotlah kamu hantar Afundi Stacy ke 32999.

Stacy
Siapa cakap Stacy kurang 'attitude'? Siapa cakap Stacy kuat meneran? Pengkritik sebenarnya sudah kehabisan idea untuk menghentam Stacy. Peminat Stacy tidak akan terpengaruh apa jua kritikan yang diberikan. Lagu susah dan memerlukan koreografi yang penuh dengan attitude, so far hanya Stacy yang boleh lakukan. Stacy is still the best. I will remember her 'Beat It' performance selamanya. Tak akan lupa punya. And by the way, saya sengaja letakkan MJ's performance in my last posting. Korang tengok, camana MJ nyanyi live lagu 'Beat It'. Dia ke hulu ke hilir. Time dia tidak nyanyi, barulah dia menari. Tapi Stacy, dia menari sambil menyanyi. What a big difference.

Toi
Apa yang menarik dengan persembahan dia? Tak ingat pun. Sori!

Stanly
He should play the piano. Kalo dia buat, it would be one to remember just like what Marsha did. And who knows, it could save him!

Nadia
Nothing new. The same performance as always.

Riz
Gosh! what a boring performance. He 'killed' the Rock & Roll song.

Nubhan
I can't get what was Ogy trying to say about his performance. Angsa is angsa. Pecah is pecah. Terkehel is terkehel. What's new?

Toi & Stanly
At least they are better than the original. Wah! what a statement!

Riz & Nadia
Nice but masih boleh diperbaiki.


Nubhan & Stacy
Meremang bulu roma! Really! The best duet in AF so far! Stacy's expression betul-betul real. Macam mo nangis tengok. Nubhan pula sikit lagi tergelincir tapi nasib baik Stacy lead him all the way and he was back to the right path.

Pilihan saya : Stacy & duet Stacy with Nubhan.
Patut tersingkir : Nubhan or Riz
Yang Tersingkir : Stanly

Keputusan Afundi selepas konsert :

Toi 19%
Stacy 19%
Nubhan 17%
Riz 16%
Nadia 15%
Stanly 14%

Ikut kata hati saya, sepatutnya ada dua pelajar tersingkir. Ye lah, last week kan tiada penyingkiran, so it should be two this week. Tapi oleh kerana tempat kelima diduduki oleh pelajar kegemaran pihak tertentu maka terselamat lagi lah budak tu. Another conspiracy? You tell me.

Tapi it's okay. Semoga undi mereka dan keluarga mereka akan berpecah :D Saya juga amat mengharap penyokong Stanly beralih untuk menyokong Stacy pula. Please guys, we need your vote. Kita pastikan tahun ini Borneo rules! Wah! saya terlebih kah? Emosi ni :lol:

SMS Afundi Stacy dan hantarkan ke 32999.

Wah! new album katanya! Sampai ati ko Lydia, ko tidak panggil saya masa Press Conference si Linda. Sebenarnya, saya sudah tau juga pasal PC ni tapi saya tidak tau buat di mana. Anyways, harap-harap masa Linda buat launching on her album, jangan lupa panggil kami kio Lydia. Marie, you too, please call me, boleh kah? Tidak mo ketinggalan bah konon ni.


Wah! Linda Nanuwil ada single lagu Dusun sudah! Bestlah lagu ko Linda! Terubat jugalah kerinduan untuk mendengar suara ko di radio.

Alkisahnya, semalam saya dapat sms dari salah sorang kipas susah mati si Linda. Dia suruh saya dengar Sabah VFM pada pukul 9.00 malam. Ada single baru Linda Nanuwil katanya. Alamak! tempat saya blackout semalam, camana mo dengar radio ni. Last-last dapat idea, dengar melalui handphone sajalah. Tapi syukur juga, sebelum pukul 9.00 kembali pulih itu 'karan' :D

Saya cuma sempat sms si Noey. Sebenarnya, ramai lagi saya mo sms tapi kredit saya sudah sampai ke tahap bahaya :lol: Adeh! susah juga. Tidak apalah kawan-kawan. Rajin-rajinlah kamu dengar Sabah VFM (Dusun). Kaamatan day is just around the corner so I'm sure radio sekarang sedang ligat menyiarkan lagu-lagu Kaamatan termasuk lagu baru Linda.

Actually, ada juga konon-konon saya rakam tu lagu tapi oleh kerana saya ini buta IT saya ndak pandai download di komputer - sian kan saya. Saya difahamkan lagu ini adalah ciptaan Linda sendiri. Memang best! Saya balik-balik dengar semalam. Lirik pun hampir mo hafal sudah :D

Anyway, I give you the lyrics. Print and simpan. Kalo tiba-tiba terdengar suara si Linda di radio, cepat-cepatlah kamu karaoke sama si Linda. Kiiihoiii...aramaiii tiii...

*Tadau diti
Tadau do kaamatan
Tadau di piandad-andad
Kanou oinsanan ramayo tokou
Giroto piombolutan om pisompuruan dotokou

Posik oku doung-kosuabon
Sumodia mongoi tindapou
Id karamaian tadau tagayo tokou
Miampai rasuk di talawa

Ogumu tulun nokorikot
Minsusuwai bangsa notimung misompuru
Popokito do piisan maya koubasanan
Tungkus di aki odu tokou (*)

Au oku kaandad mintong sugandoi
Unduk ngadau di olundus
Otood ginawa ku kokito tangaanak
Santangkus-tangkus doiti doilo

Mogihum oku daa tambalut ku
Kokito ku nogi linangkas di anak wagu
Ruminikot minongoi ruba
Miampai ngingis salam pintutunan (*)

Nopupusan nodi ramai kaamatan
Oinsanan ih nawayaan kakal poinsorou
Sundung potu olunggui ginawo ku
Otood kasari tu kopiruba kawagu do toun rumikot

Che'Nelle senang berbahasa Melayu ketika ditemubual deejay X.Fresh

BERTAHUN dia merantau, meninggalkan bumi Malaysia yang tercinta dan menetap di Perth, Australia. Namun begitu, semangat dan jati dirinya sebagai anak Malaysia masih utuh. Malah, loghat Sabah Che'Nelle masih pekat ketika berkomunikasi sewaktu dia menjadi tetamu istimewa stesen radio X.Fresh FM baru-baru ini.

Menariknya, sepanjang sesi 'on air', penyanyi yang begitu popular dengan lagu I Fell In Love With The DJ dan Hurry Up ini lebih senang berbahasa Melayu ketika ditemubual deejay yang bertugas iaitu Burn dan Hunny Madu. Seperti kata pepatah, ular yang menyusur akar takkan hilang biasanya, begitulah juga yang dapat digambarkan mengenai penyanyi ini.

Popular di luar negara tidak bererti Che'Nelle mudah lupa asal usulnya. Malah ketika ditanya siapakah artis Malaysia yang diminatinya, segera dia menyebut nama kumpulan Search serta penyanyi wanita popular, Datuk Siti Nurhaliza.
Paling menyeronokkan apabila dia sempat juga mendendangkan sebaris dua lagu popular kedua-dua penyanyi itu iaitu Isabella dan Wajah Kekasih sebagai bukti minatnya itu.

"Sebenarnya saya memang meminati lagu Melayu dan teringin untuk merakamkannya dalam sebuah album. Namun hasrat itu terbantut apabila saya menghadapi kesukaran untuk mencari penulis lirik yang sesuai untuk saya.

"Justeru, apabila pihak X.Fresh terutama Burn menyatakan kesudiannya mencipta lirik Melayu untuk lagu saya, saya rasa teruja sangat. Selepas mendengar hasil kerja Burn itu, saya begitu menyukainya dan berharap lagu yang ditukar lirik menjadi DJ Yang Ku Puja juga disukai peminat di sini," ujar gadis yang memiliki nama sebenar Cheryline Lim ini.

Biarpun hanya sempat menetap di Sabah sehingga usianya 10 tahun dan kini memegang status kewarganegaraan Australia namun tanah tumpah darahnya tidak sesekali dilupakan.

"Walaupun kini kami bermastautin di Australia namun saya tidak pernah melupakan Malaysia. Di rumah, kami sekeluarga masih bertutur dalam bahasa Melayu Sabah. Dan setahun sekali atau dua, kami akan pulang ke Sabah untuk bertemu saudara mara," ujar gadis berkulit hitam manis ini ramah.

Meminati penyanyi Anuar Zain, Che'Nelle meluahkan hasratnya untuk berduet dengan Jejaka Idaman Malaya ini suatu hari nanti. "Saya suka Anuar Zain kerana dia memiliki mutu vokal yang mantap. Saya juga kenal dengan kakaknya, Ziana Zain. Kalau boleh saya memang teringin untuk bertentang mata dengan Anuar. Pasti seronok," dedah Che'Nelle sambil tergelak besar.

MENJANGKAU usia 25 tahun pastinya Che'Nelle tidak terlepas dengan pertanyaan mengenai jodoh. Seakan mengerti apa yang bermain di benak penulis, Che' Nelle berkata dia masih belum bersedia untuk menuju ke arah itu.
"Macam mana hendak berkahwin sedangkan teman lelaki pun tidak ada. Sejujurnya saya sendiri belum memikirkan perkara ini secara serius.

"Masih banyak lagi yang ingin saya kejar terutama dalam bidang nyanyian.Saya hanya memikirkan soal teman lelaki selepas tempoh lima tahun akan datang.

"Apapun, jika ditanya lelaki bagaimanakah yang menjadi pilihan, ingin saya nyatakan di sini bahawa saya lebih senang memilih jejaka dari Asia," dedah Che'Nelle yang gemar menyebut perkataan Aisey setiap kali berbicara.

INFO: Cheryline Lim
Nama Komersial: Che'Nelle
Tarikh Lahir: 10 Mac 1983
Umur: 25 tahun
Asal: Kota Kinabalu, Sabah
Pendidikan: West Australian Academy of Performing Arts
Hobi: Berkaraoke, menonton wayang dan melancong
Kerjaya: Penyanyi dan komposer Album: Things Happen For A Reasons
Pencapaian: Lagu ciptaannya I Fell in Love With the DJ menduduki carta 98 Billboard Hot 100.

komen:
Morale of the story, korang jangan komen pertuturan Linda Nanuwil dan Stacy AF6 yang sememangnya masih pekat dengan loghat Sabah! Diorang tu sebenarnya, tidak lupa asal usul. Saya harap Linda dan Stacy akan kekalkan identiti Sabahan!


The final 3 contestants had performed last night but I don’t think that was their best. What ever it is, it would be the fans choice on who they want to see in the finals. For the first time, I myself don’t care who it would be. Each of the contestants sang 3 songs.

Songs chosen by the judges

David Archuleta – And So it Goes (Paula)
Syesha Mercado – If I ain’t Got You (Randy)
David Cook – The First Time Ever I Saw your Face (Simon)

Songs by their own choice

David Archuleta - With You
Syesha Mercado – Fever
David Cook – Dare You to Move

Songs chosen by the Producers

David Archuleta – Longer
Syesha Mercado – Hit Me Up
David Cook – I Don’t Want to Miss a Thing

All performances were predictable. I was not excited about it. And for first time, Simon didn’t choose the right song for a contestant. What happened to your song choice, Mr Cowell??

It wasn’t hard to guess who will be in the finals. It’s definitely David vs David. Unless of course, there was a big turn-around tonight.

How would they reveal the result tonight? I love what they did during AI5. They showed the percentage of the votes on the big screen. Then, they revealed the picture of who got the least votes.


Let’s find out tonight!


Diari Part 1

Kelihatan para pelajar sedang di-grooming. Ada photo-shoot katanya. Tapi mula-mula Stacy dan Stanly tidak kenampakan. Rupa-rupanya diorang lambat sebab diorang pi church. Mengikut Stanly, ada mother's day celebration buat di church jadi diorang terpaksa bersembunyi dulu takut diserbu. Wah! ada orang serbu ka?

Then, diorang buat kad or more or less lukisan untuk mak diorang sempena Hari Ibu. Diorang persembahkan depan kamera. Stanly menahan sebak. Yang lain kelihatan ceria saja. Si Stacy pula nampak macam betul-betul ikhlas minta maaf sama mummy dia sebab tidak dengar nasihat sampai dia drop-out from school. If I'm not mistaken, Stacy berhenti semasa di tingkatan 4. Mengikut sumber dari SMSM, si Stacy sebenarnya termasuk dalam golongan student yang genius. Dulu dia budak 'Amanah' - meaning the best class in that school.

Diari Part 2

Nafadifia mefengufumpafat defengafan Rifiz. Wah! F-Language. Saya tidak berapa expert dengan F-Language sebab dulu-dulu kami buat P-Language.

Mapacapam rapapapat pupalapa bupudapak beperdupua ipinipi. Gepedipik sepemapacapam sapajapa :lol: Sapayapa papastipi AC apakapan tapanyapa mapasapa koponsepert napantipi papasapal bapabapak mepengupumpapat ipinipi.

Sesi penilaian pengetua konsert minggu lalu. Toi dikatakan meningkat. Nadia back to square again. Riz bad performance (bad? bukan worst ka? hehehe) Stacy pula stagnant katanya walaupun meningkat. Nubhan flat, off key dan angsa. Stanly? Saya lupa apa RMS cakap hehehe tapi saya rasa it was a positive comment.

Pemberian tugasan minggu ini :

Lagu bonus (Duet)

Stacy/Nubhan - Ada Cinta (Acha/Irwansyah)
Nadia/Riz - Endless Love (Diana Ross/Luther Vendross)
Stanly/Toi - Lagu Jiwa Lagu Cinta (M.Nasir/Mawi)

Tugasan individu

Nadia - Lelaki Buaya Darat (Ratu)
Last week dapat lagu Coklat. This week dapat lagu Ratu. Adakah suara dia hanya sesuai untuk lagu-lagu Indon saja? Tapi apa yang pasti, suara Nadia memang sesuai lagu ini, so tiadalah dia kena kritik tahap power ranger minggu ini.

Nubhan - Tapi Bukan Aku (Kerispatih)
Gumbiranya budak ini dapat lagu Kerispatih. Konon-konon lagu kegemaran dan sesuai dengan husky voice dia.

Riz - Rock Around the Clock (Bill Haley)
Statement Riz "Ini lah pulak AF. Ingatkan minggu lalu dapat lagu bukan kegemaran dan minggu ini dapat lagu kegemaran. Ini tidak, dua minggu berturut-turut dapat lagu tidak digemari" Relek ko sana Riz. Linda Nanuwil dulu bukan saja dua minggu tapi berminggu-minggu dapat lagu yang ntah apa-apa.

Stacy - Beat It (Michael Jackson)
Alamak! Stacy tidak familiar lagu ni? Kalo dulu saya selalu komplen Stacy dapat lagu yang saya tidak pernah dengar, minggu ini pula dia dapat lagu yang meletup-letup sekitar tahun 80-an. Tapi yang peliknya Stacy tidak pernah dengar katanya. Saya rasa, masa permulaan muzik tu Stacy blur - she expects another a not-well-known-song given to her. Bila sudah masuk 'beat it...beat it..." barulah si Stacy perasan lagu tu (harap-harap pemerhatian saya ni betul hehehe).

Another song yang memerlukan Stacy menari 'ganaz' di atas pentas. Come on Stacy, you can do it! Jangan nangis kio. Hentam saja yang penting ko menari kaw-kaw

By the way, siapa-siapa yang arif pasal dunia hiburan, can anybody tell me, beside Stacy, siapa lagi penyanyi perempuan yang pernah bawa lagu ni? Tidak termasuk Fergie yang pernah featuring untuk MJ.

Stanly - Kerana Kau (Alleycats)
Another well-known song. Evergreen tu. Saya rasa Stanly tiada masalah dengan lagu ini.

Toi - Kau Yang Bernama Seri (Handy Black)
Tunggu jap. Bukankah 'Seri' tu nama bini Toi? Anybody please correct me kalo saya tersilap.

Toi pernah bawa lagu ni. Lirik sudah siap dihafal. Tinggal lagi mo kasi turun key sebab tinggi sangat katanya. Semalam dia sudah cuba tapi terkehel, tergelincir, terkantoi, terkucil..u name it!

Jangan lupa, SMS Afundi Stacy dan hantar ke 32999

Glory! Glory! Glory! Manchester United! Congratulations to the Red Devils for winning the Barclays Premier League 2007/2008.

Ok now, back to AF. Kalo ikutkan hati, memang malas mo buat review sebab tiada penyingkiran di konsert ke-8. Anyways, buat ala kadar sajalah :D

Sempena Hari Ibu yang disambut pada 11 Mei 2008, Astro ‘terpaksa’ menjemput penyanyi Aishah untuk menyanyikan lagu 'Syurga Di Bawah Telapak Kaki Ibu' sebagai tribute to all mothers. Saya terfikir kenapa lagu tersebut atau any song yang ada kaitan dengan Ibu tidak diberikan kepada pelajar sebagai lagu bonus? Kalo diorang yang nyanyikan, sure ‘banjir’ dewan sivik tu.
Toi
Dia bersatu dengan lagu ‘Kasih Berduka’. Bolehlah. Lagu senang memang tiada benda lagi yang perlu dibanggakan. Terhibur jugalah.

Nadia
Lagu 'Karma' dibawa dengan penuh seksanya. Camana lagi mo cakap ah? Budak ni sejak konsert pertama hingga konsert ke lapan, persembahan dia gitu-gitu saja. Tenaga pengajar, pengkritik dan semua orang sudah tau yang dia ada satu jenis suara saja iaitu garau dan meneran. Walaupun suara ini hanya dimiliki oleh Nadia, kira unik jugalah tapi secara long termnya saya rasa orang akan cepat bosan dan seperti Ning cakap, ‘bahaya’ kepada tekak dia macam penyanyi utama Linkin Park, Chester Benington.

Stanly
He was good. I like his performance. He did 'Naluri Lelaki' with his own style. Kalo dia 'usik' para pengkritik masa dia turun stage saya rasa lagi gempak!

Riz
Sumbang! Saya pun bukannya suka lagu ‘Laskar Cinta’ ni tapi tak kanlah dia bawa lagu ini begitu teruk sekali. Dia tidak nyanyi tapi baca lirik :lol: Everything doesn’t work with him, the outfit, the hair and the expression.

Nubhan
Best pulak lagu ‘Hanya Engkau Yang Mampu’ ini. Dengar khabar, lagu ini ciptaan orang Indon. Tapi Nubhan terlalu mencuba. Akhirnya kecundang. I heard him singing this song with lower note during practice which was actually good tapi mungkin mengada-ngada mo ikut key si Aizat – tengok apa jadi?

Stacy
Kasih ibu telah menyuntik semangat Stacy. Macam terlebih sudah! Tapi oleh kerana itulah tuntutan lagu ‘Gembira Hidup Ini’ maka Stacy telah berjaya sebenarnya. Tidak perlu saya tulis banyak nanti orang cakap saya bias hahaha – peduli apa aku!!

Lagu Bonus
Kesian pula tengok si Stacy. Sudahlah sore throat, macam dia pajak pula kedua-dua lagu (Bola-Bola Api & Tak Tahu Antara Dua). Yang sorang nyanyi satu dua baris saja. Apa kes?

Pilihan saya : Stacy, Toi & Stanly
Patut Tersingkir : Riz or Nubhan
Yang Tersingkir : Alamak! Tiada Penyingkiran.
Perkara paling poyo : Tiada Penyingkiran sedangkan beg merah sudah tersedia di atas pentas.

Komen:

  1. Sepanjang minggu lalu, tiada pun makluman bahawa tiada penyingkiran di konsert ke 8? Atau saya yang ketinggalan zaman. Ada kah?
  2. Kalo tiada penyingkiran maka tidak perlulah kempen bagai nak rak suruh orang afundi. Sekurang-kurangnya minggu lalu orang ramai boleh jimat sikit dan tidak rasa tertipu.
  3. Sepatutnya, tiada penyingkiran dibuat di konsert pertama setidak-tidaknya dengan alasan, pembelajaran selama seminggu tidak mencukup bagi pelajar.
  4. Ada desas-desus mengatakan tiada penyingkiran dibuat sebab mo selamatkan Nadia yang menduduki tempat terakhir. Betul kah? Kalo betul, kenapa konon?
  5. Ada juga gossip kedengaran, kalo Nadia tersingkir kesianlah Stacy tinggal sorang perempuan. Kenapa pula kesian? Syesha Mercado (AI7) pun tinggal sorang bah. So apa kes?
  6. Apa-apa pun, nama Nadia akan menjadi sebutan sampai bila-bila bukan kerana apa tapi kerana beliau tidak disingkirkan sebab simpati.

    Nah! ambil ni keputusan akhir di konsert ke-8 yang saya cedok di astro
    · Nubhan 19%
    · Riz 19%
    · Stacy 18%
    · Stanly 16%
    · Toi 16%
    · Nadia 13%


When Ryan announced Syesha is safe I can see Jason's relieved face. He accepted the result with big grin. I think he knows by now whether he is safe now or later he won't be in the finals. So it's better to leave early rather than suffering a heartache when you are almost there and yet so far. I wish Jason the best. His elimination is similar to Chris Daughtry. Look at Chris now. He is more popular than Taylor!

So, we have our final 3. This is the week that they will go back to their hometown (I think). And next week they will perform three songs. One will be chosen by the judges. My prediction is Paula will choose for Cook, Simon to Archuleta and Randy to Mercado. This will be the best week! Stay tuned.


"I want more!..." said Paula. Yes. I want more too. Can't get enough :D

David Cook
He chose 'Hungry Like a Wolf' and 'Baba O'Reilly'. His performance by now is predictable. So, I was like "ok. he did it again". I hope he doesn't bore me towards the end of the competition :)

Syesha Mercado
She sang 'Proud Mary' and 'A Change is Gonna Come'. I agree with Cowell, she was shrieking the first song but I like the second song. I can really feel her singing. A superstar indeed!

Jason Castro
He chose Bob Marley's 'I Shot the Sheriff' because their hair looks alike :lol: Poor him, I think he did pretty well but he received negative comments from the judges. Oh well! Then I said, "come on Castro, show them what you got" I was already enjoying his second song, another Bob but this time it was from Bob Dylan 'Mr. Tambourine Man' then suddenly he was humming! Oh dear, he forgot his lyrics. Jason, I hope your fan base is really strong! Good luck to you.

David Archuleta
He saved the best for the last. I couldn't agree more coz for the last few weeks he was deteriorating. He came back with 'Stand By Me' and an improvised 'Love Me Tender'. David A is back! And what a time to come back - a crucial stage!

So who is going home? And please don't forget, this the stage of the competition where Chris Daughtry got eliminated. I don't think it's Archuleta.

It could be Mercado? Cook? Castro? Oh no! I can't choose. Let's just watch for the result.

Diari Part 1


Semua pelajar kali ini dibawa keluar dari akademi. I couldn't catch the name of the place they went, tapi dengar Nubhan cakap 'a homestay'. Maybe somewhere in Negeri Sembilan sebab Nubhan cakap jalan ke rumah dia sudah 'limpas'.

Walaupun di luar akademi, surat wasiat tetap dibaca. Kali ini dibaca oleh Riz. Macam biasa, pelajar yang terkeluar mesti wish pelajar yang tinggal "buat yang terbaik" :D

I can see them they enjoyed themselves and had a lot of fun. Ok lah tu, yang penting keluar sekejap dari 'air-cond'. They need fresh air, bukan dedebu car drifting atau air laut!

Diari Part 2

Penilaian pengetua terhadap persembahan yang lalu. Nadia kena bantai lagi! Tidak cukup kah dia dibantai masa diari dulu? Apa kes pulak bawa pelajar masuk bilik vokal? Ingat budak-budak tu bengap sangatkah? Diorang taulah bilik tu ada kamera. Mana mungkin diorang mengaku mana cikgu yang tidak ok. Tunggu keluar akademi dulu baru korang tanya balik budak-budak tu. Terdengar pula statement one of the cikgu "macam kita ini tidak dihargai?" Malaslah mo komen. Saya sebenarnya sejak dari awal lagi tidak setuju pemilihan dia sebagai one of the tenaga pengajar. Ish! biarlah tu. Tinggal berapa minggu lagi mo habis sudah AF.

Pemberian tugasan minggu ini:

Nadia - Karma (Coklat)
Nubhan - Hanya Engkau Yang Mahu (Aizat)
Riz - Laskar Cinta (Dewa)
Stacy - Gembira Hidup Ini (Farah)
Stanly - Naluri Lelaki (Samsons)
Toi - Kasih Berduka (M. Osman)

Lagu Bonus

Sembunyi - Misha/Andy Flop Poppy
Paling Comel - Nana/Achik
Tak Tahu Antara Dua - Adam/Farah

Seperti biasa saya tidak pernah dengar lagu yang Stacy dapat. Semalam, diakui oleh Stacy sendiri "kenapa saya selalu dapat lagu yang saya tidak pernah dengar?" Amik kau! Bukan saya saja rupanya, even Stacy sendiri pun sudah menyedarinya. Tapi apa-apapun, saya mengharapkan Stacy dapat menghidupkan lagu ini sama seperti lagu-lagu yang dibuat sebelum ini. Walaupun sebenarnya jauh di sudut hati saya (wah!), mengetahui tujuan sebenar lagu ini diberikan adalah untuk mempopularkan lagu ini dan penyanyinya! Opps! terlebih sudah!

Macam korang tidak tau apa mo buat - Afundi Stacy dan hantar ke 32999


First and foremost, congratulations to Ramli MS for conducting the orchestra so well. The music arrangement was so beautiful that I almost forgot some of the students didn't perform well. Segala kelemahan covered by the orchestra. Itulah kelebihan menyanyi dengan iringan orkestra.

Lagu Medley
Simple and nothing dramatic about it. How nice kalo diorang pilih one or two songs saja mungkin tidak se-serabut macam malam tu.

Nubhan
Sketsa oleh Rusdi dan Emelda betul-betul menjadi. Disusuli dengan alunan muzik mendayu-dayu 'Dealova'. Cuma si penyanyinya tidak dapat 'mengangkat' lagu tersebut. Pada permulaannya, Nubhan macam nampak 'in' sudah tapi lama-kelamaan dia nampak 'keletihan'. Sungguh menghampakan walaupun saya ingat lagu ni makanan beliau.

Stanly
Pujian harus diberikan sebab komitmen beliau terhadap lagu ini amat tinggi. Beliau nampak bersungguh-sungguh. Lagu 'Footlose' bukan senang dibawa sebab kena nyanyi sambil menari. Kena pula badan Stanly agak gempal sikit, tu pasal nampak tercungap-cungap tu :D Tak mo komen lebih-lebih pasal vokal yang penting sekarang, kesungguhan. Dan saya rasa, beliau patut diberi head microphone supaya persembahan tidak terganggu. Penat saya tengok Stanly menggunakan mic tangan.

Alif
'Rozana' nyanyian Alif, too simple and too safe. He should improvise this song. Buat kelainan sikit. Make this song as his. Tapi nak buat camana, part yang patut 'ditarik' pun tidak berani buat, ini kan lagi nak improvise.

Toi
Syakilla dah jadi drakula!

Nadia
Rupa-rupanya, lagu 'One Night Only' ini memang makanan Nadia. Dia ada banyak kelebihan malam tu. Dapat lagu makanan dan sudah biasa dengan pentas Istana Budaya. Diiringi pula dengan bekas pelajar AF (Zarina AF2 & Amylea AF3) kira semangat jugak tu! Persembahan ok cuma saya merasa 'sakit' bila dengar dia nyanyi. I think dia over-projected this song.

Riz
Lagu 'Memburu Impian' adalah kacang bagi Riz yang sememangnya mempunyai suara yang besar. Sketsa mat rempit sucks! Tiada kaitan dengan lagu Riz. Panjang berjela-jela pulak tu!

Stacy
Kenapa lagu yang Stacy dapat, selalunya tidak mesra di telinga saya? Maksudnya, samada saya jarang dengar ataupun tidak pernah dengar langsung. Tidak terkecuali lagu 'Hati' ini. Saya betul-betul ketinggalan zaman ni. But like I said before, Stacy tidak akan dibayangi dengan penyanyi asal. She nailed this song eventhough seperti yang kita tahu dalam Diari, Stacy mengalami sore throat. Baju cantik tapi tidak sesuai dengan laungan 'Merdeka!' Tapi kebaikannya, baju ini menghalang Stacy membuat pergerakan yang tidak sepatutnya to which akan mengganggu persembahan beliau.

The Music of the Night
Stanly, Stacy & Riz harus diberi pujian. Merekalah yg berhempas pulas mempersembahkan lagu ini. Yang lain, setakat satu baris atau dua baris saja. Yang kelakarnya, kedengaran Alif ragu-ragu memulakan part dia. Ada satu part Nadia, samada digugurkan sebab semasa latihan Nadia memang tidak dapat bawa ataupun Nadia terlupa part tersebut. Apa-apapun, lagu bonus AF2 'Memory' still the best. Wah! melencong sudah :D

Menuju Puncak
Hancurrr. Tercungap-cungap dan kurang energy. Salah step pun ada!

Pilihan saya : Stacy, Nadia, Riz
Sepatutnya tersingkir : Toi
Yang tersingkir : Alif
Komen :

  • Adlin & AC bias! No further comment, korang fikirkan sendiri.
  • Ramalan saya Alif akan keluar betul-betul terjadi. Adakah betul tekaan saya pihak berkenaan tidak sanggup menanggung bil pembedahan lutut beliau? Teringat pula masa Udui sakit tonsil.
  • Tidak heran Nubhan akan tersingkir minggu ini sebab macam-macam permintaan, stoking, jam putus dan tonic rambut :lol:
  • Patutkah Adlin komen 13 kali tembak 13 kali mati?
  • Komen Ning kepada Toi "Not as good as Rahim Maarof" What did she mean by that?
  • Teringin mo tengok Stacy dapat lagu joget, barulah versatile namanya. Silap-silap dia nyanyi lagu baru dia minggu ini.
  • Wah! terlebih komen sudah! Afundi Stacy dan hantar ke 32999!



KUALA LUMPUR, Malaysia: Malaysia's former Prime Minister Mahathir Mohamad started his own blog Thursday, joining a growing band of politicians who are using the Internet to spread their views. Continue reading here.

On his first post, he already received 699 comments and still counting :D

Check his blog here.

Mariah Carey (38) is married to her one month boyfriend, actor Nick Cannon (27). They were married at Mariah's home in Bahamas. This is her second marriage.

Her first was with Tommy Mottola.

As for Nick, he broke up with his fiance, Selita Ebanks, after they got engaged for five months.
Best wishes to the newly-wed couples and hope they will live happily ever after.